Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Jack Johnson, the Galveston Giant

Ο Jack Johnson ήταν ο πρώτος μαύρος πρωταθλητής βαρέων βαρών. Έμαθε μποξ στη φυλακή όπου βρισκόταν για αδικήματα που αφορούσαν παραβάσεις ρατσιστικών νόμων. Ο παραβάσεις αναφέρονταν, κυρίως, στις σχέσεις του με λευκές γυναίκες.





Το 1910 στο Reno της Nevada έλαβε χώρα "ο αγώνας του αιώνα". Ο πρώην αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών James Jeffriesαντιμετώπισε τον Johnson μπροστά σε 20.000 θεατές. Στον 15ο γύρο οι βοηθοί του Jeffries πετάξανε πετσέτα. (Να σημειώσουμε ότι τότε οι αγώνες δεν μετρούσαν σημεία και δεν μετρούσαν πόσα knock down είχε κάποιος παίκτης. Ο αγώνας τελείωνε όταν ο παίκτης δε σηκωνόταν στα 10 δευτερόλεπτα ή πετούσαν την πετσέτα ή το σφουγγάρι οι βοηθοί του. Οι αγώνες των ελαφρών βαρών μπορεί να έφταναν και τους 40 3λεπτους γύρους...)

Μετά τη νίκη του Johnson ταραχές ξέσπασαν στις ΗΠΑ. Όσοι βγήκαν να πανηγυρίσουν τη νίκη αντιμετωπίστηκαν με βαρβαρότητα από την αστυνομία και λευκούς ρατσιστές. Οι ταραχές άφησαν πίσω 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο "Ιστορίες του Μποξ" του Jack London που αναφέρεται στον Jack Johnson. Επίσης o Miles Davis έκανε ολόκληρο δίσκο αφιερωμένο σε αυτόν.

I'm black... They never let me forget it..
I'm black alright..
I'll never let them forget it
- Jack Johnson


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου