Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Μια επισκόπηση των ιταλικών αντιφασιστικών γυμναστηρίων και πυγμαχικών σχολών

Η πολιτική ποτέ δεν ήταν μακριά από τον κόσμο των πολεμικών τεχνών είτε θυμόμαστε τον πυγμάχο Primo Carnera, ένα είδωλο του φασισμού την δεκαετία του ΄30, είτε τον Muhammad Ali, ένα είδωλο της μαύρης αντίστασης την δεκαετία του ΄60. Ή την κυριαρχία των Εβραίων στις λέσχες πυγμαχίας του Ανατολικού Λονδίνου πριν και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου συχνά χρησιμοποιούσαν την εκπαίδευσή τους εναντίον της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών του Mosley.

Το «Palestra Popolare AntiFa Boxe», το πρώτο του είδους του, άνοιξε τον Οκτώβρη του 2001 στο Τορίνο στην κατάληψη του κοινωνικού κέντρου Askatasuna, όταν ένας από τους ακτιβιστές του κέντρου πρότεινε στην κατάληψη την αξιοποίηση των άδειων χώρων για τη δημιουργία γυμναστηρίου. Διαχειριζόμενο αποκλειστικά από ακτιβιστές, η σχολή είναι ανοιχτή για όλους και η συνδρομή είναι μικρή, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα γυμναστήρια. Όπως αναφέρεται περήφανα και στην ιστοσελίδα τους, «όσο αφορά την προπόνηση και τον εξοπλισμό δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τα καπιταλιστικά γυμναστήρια: οι προπονήσεις μας δεν είναι ανταγωνιστικές εξ αιτίας της φύσεως αυτού που κάνουμε».

Παρόμοιες απόψεις εκφράζονται και από το «Palestra Popolare San Pietrino», το γυμναστήριο μποξ, aikido και tai-chi που βρίσκεται δίπλα στο κοινωνικό κέντρο nEΧt Emerson στην Φλωρεντία:


“Ένα γυμναστήριο της εργατικής τάξης δεν χρειάζεται κάρτα μέλους, μηνιαία συνδρομή ή εγγραφή. Δεν υπάρχει συναλλαγή χρημάτων, ούτε από αθλητές ούτε προς προπονητές: όλοι συμμετέχουμε στο χτήσιμο, στη διατήρηση και στο καθάρισμα του χώρου μας.[…] Έχουμε έναν προπονητή αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, οι παλαιότεροι μποξέρ ή οι προχωρημένοι αθλητές του tai-chi έχουν γίνει προπονητές και άρχισαν να διδάσκουν νέους αθλητές, διδάσκοντας παράλληλα και τις αρχές της αυτοδιαχείρισης και της οριζόντιας οργάνωσης. Τις Τετάρτες παλεύουμε ο ένας με τον άλλον, όχι με οργή, μα με θέληση για βελτίωση. Ξέρουμε ότι στην απέναντι μεριά του ρινγκ βρίσκεται ένας φίλος που έχει προπονηθεί, έχει μοιραστεί τις δουλειές και αργότερα θα φάει πίτσα μαζί μας.”

Το αντιφασιστικό μποξ στοχεύει και στο να είναι μια απάντηση στο βαριά πολιτικοποιημένο κλίμα πολλών παραδοσιακών κέντρων πολεμικών τεχνών, όπου νεαροί άνδρες που αρχικά δείχνουν ένα ενδιαφέρον για την πάλη συχνά συναντούν ακροδεξιές ομάδες και τις νεοφασιστικές ιδεολογίες τους. Για αυτό το λόγο η μόνη προϋπόθεση για να γίνει μέλος κάποιος είναι να είναι αντιφασίστας. 

Παρόμοια κέντρα έχουν ανοίξει και στο Μιλάνο, σε καταλήψεις και αυτό-οργανωμένα κέντρα όπως τα Palestra Baraonda, Area Grizzly,και Sottoterra (μας συγχωρείτε αν ξεχάσαμε κανένα!). Η TPO, μια μακροχρόνια κατάληψη στην Μπολόνια , έχει και αυτή ένα δημοφιλές αθλητικό κέντρο, όπου παραδοσιακές πολεμικές τέχνες (Muay Thai) και σύγχρονος χορός προσφέρονται σε πολίτες και ακτιβιστές. Η προπόνηση της πυγμαχίας στο Palestra Antirazzista Red Rose οργανώνεται από την Crash, μια πιο πρόσφατη κατάληψη που συντονίζεται κυρίως από φοιτητές. Το Παλέρμο έχει και αυτό ένα διακεκριμένο αντιφασιστικό κέντρο μποξ, το Antifa Boxe. Η Ρώμη έχει τουλάχιστον δύο, το «Palestra» στο Forte Prenestino και ένα στην κατάληψη  Corto Circuito. Στην Κοζέντσα το «ASD Boxe Popolare» έχει έναν μακροχρόνιο σύνδεσμο με τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς ποδοσφαίρου. Αυτά είναι μόνο τα πιο παλιά παραδείγματα: αθλητικά κέντρα υπάρχουν επίσης και στην Ανκόνα και στην Νάπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας. 

Τον Ιανουάριο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση δημοφιλών αθλημάτων στην Ανκόνα, περίπου 20 κοινωνικά κέντρα ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση. Αν και τα κέντρα αυτά δεν συνιστούν ένα κοινό πολιτικό μέτωπο, παρόλαυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν προωθήσει μια κοινή πολιτική δράση. Για παράδειγμα, το διάσημο άθλημα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση μνήμης για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Dax*. Στις 23 Μαρτίου του 2013, μέλη από διαφορετικά αθλητικά κέντρα έκαναν πορεία ενωμένοι πίσω από το ίδιο πανό, στη διαδήλωση της NO-TAV (κίνημα ενάντια στη κατασκευή μιας γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας στην Ιταλία με μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο).

Εκτός του ότι είναι εντελώς οικονομικά προσιτά και αυτό-οργανωμένα, αυτά τα κέντρα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξάρτητα από την νομική τους κατάσταση- κάτι που δεν συνηθίζεται στα επίσημα αθλητικά δίκτυα.

Το λαϊκό και αυτό-οργανωμένο άθλημα είναι μια ριζοσπαστική εναλλακτική στην κουλτούρα της εμπορικής προπόνησης και πάλης. Αυτά τα κέντρα προωθούν μια διαφορετική άποψη για το σώμα, αντιτάσσονται σε κάθε διακρίσεις με βάση το φύλο, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή διακρίσεις υπέρ ατόμων χωρίς αναπηρίες. Υποστηρίζουν μια φυσική άποψη για το σώμα και μια ποικιλία εναντίον των υψηλών προσδοκιών της φυσικής κατάστασης που επιβάλει η αγορά. Απορρίπτουν την εμπορευματοποίηση των αθλημάτων, με τα επώνυμα προϊόντα της και τις αποκλειστικές κάρτες μέλους της. Συνεπώς στηρίζουν την ενδυνάμωση του ατόμου να έχει τον έλεγχο της προπόνησής του- το οποίο περιλαμβάνει την φροντίδα του χώρου του καθενός, από την οργάνωση ως το καθάρισμα, το βάψιμο τοίχων και όλη την σκληρή δουλειά της ανακαίνισης. Τέλος, παλεύουν εναντίον της σοβινιστικής φιλοσοφίας που υποβόσκει σε πολλές προπονήσεις και κάθε λανθάνουσας άποψης για ανδρική κυριαρχία. Σίγουρα είναι μια μεγάλη αλλαγή στην προοπτική και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες καινοτομίες της ένδοξης περιόδου των ιταλικών κοινωνικών κέντρων.

Μπορεί να φαίνεται πως αυτό το μοντέλο λειτουργεί μόνο για την πυγμαχία, το ράγκμπι ή το ποδόσφαιρο αλλά η TPO στην Μπολόνια έχει σύγχρονο χορό και η nEXt Emerson έχει τανγκό. Ξεκίνησε το 2008, και τώρα αυτό το μάθημα του τάνγκο έχει περισσότερους από 100 μαθητές σε 4 διαφορετικά επίπεδα, τόσοι πολλοί που έγινε αναγκαίο να φτιαχτεί ένα πάτωμα παρκέ 100 τετ. μέτρων μέσα σε μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες της κατάληψης. Κάθε μήνα γίνονται ανοιχτές βραδιές χορού προς το κοινό.

*O Davide Cesare, γνωστός και ως Dax (1977 - March 16, 2003) ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας από το Rozzano (Μιλάνο) ο οποίος δολοφονήθηκε με μαχαίρι από δύο ακροδεξιούς τη νύχτα της 16ης Μαρτίου του 2003 στο Μιλάνο.

Μετάφραση από τα αγγλικά από Insurrection News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου